Wordt loopbaan coaching vergoed?

In sommige gevallen wordt de loopbaan coaching vergoed door de zorgverzekeraar. Met name vanuit de aanvullende verzekering. Echter hanteren de zorgverzekeraars strenge regels. Zij eisen bijvoorbeeld dat de loopbaancoach aangesloten is bij een koepelorganisatie (zoals de NOLOC, RBCZ of NIBIG). Het is dus verstandig om voorafgaand aan het traject uit te zoeken bij de zorgverzekeraar of het traject gedeeltelijk of compleet vergoed wordt.

Een andere mogelijkheid is dat de werkgever voor de kosten opdraait. Dat moet uiteraard besproken worden met hem of haar. De werkgever reserveert vaak een budget voor de werknemer voor opleiding(en). De jobcoach zou uit dat budget bekostigd kunnen worden.

Een zzp’er kan de kosten fiscaal aftrekken. Wel met de voorwaarde dat de loopbaancoaching gericht is op verbetering van de positie in de maatschappij. Ter allen tijden alleen als het om financieel-economisch verbetering gaat. Voor de aftrek is geldt een drempel van 500 euro tot een maximum van 15.000 euro.

Als je als particulier een coach inschakelt betaal je dat zelf. Het is lastig om dat vergoed te krijgen. Tenzij je kunt aantonen dat de loopbaan coaching heeft geleid naar een nieuwe werkgever. Je kunt dan rekenen op een belastingteruggave (Gevonden op: https://www.intermediair.nl/carriere/carriereontwikkeling/hoe-vind-je-een-loopbaancoach-die-bij-je-past).

In hele zeldzame gevallen is de kosten voor de loopbaan coaching fiscaal aftrekbaar. Het hangt van je tarief inkomstenbelasting af waarmee je inkomen belast is. Je moet uiteraard aan bepaalde voorwaarden voldoen. Het is zeker het uitzoeken waard, dus raadpleeg een belastingadviseur als je overweegt als particulier een loopbaan coaching traject te starten of als je al gestart bent. Het is belangrijk om de juiste loopbaancoach te vinden die je op weg kan helpen. Wanneer je een loopbaancoach hebt met de juiste opleiding(en) heb je meer kans op een vergoeding vanuit je werkgever. Indien dat afgesproken is.

Go Top